Vildere haver – vildere natur – vild natur hvor du bor.

Miljøminister Lea Wermelin har inviteret alle danske kommuner til at deltage i en konkurrence om at være Danmarks vildeste kommune.

Kommunerne skal sende deres vildeste natur- og biodiversitetsprojekt, og og vinderen kåres i slutningen af 2022.

De vilde projekter vil bl.a. blive vurderet på idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter eller kubikmeter vild natur og udbredelse af viden om den vilde naturs evner og egenskaber.

Og Roskilde skal naturligvis være med, for vi er allerede godt i gang, og vi arbejder med at realisere de fantastiske projekter, som medarbejdere, borgere, frivillige organisationer og oplevelseserhvervene har identificeret rundt om i kommune.

I den danske natur er biodiversiteten faldende. Det skyldes blandt andet, at den vilde natur har for lidt plads. Der er derfor brug for, at vi alle sammen gør noget aktivt, så vi kan slå benene op og nyde synet af naturen, som passer sig selv, og står i sin reneste og mest krogede form. Kort sagt – vi skal give plads til og tage hensyn til vores vilde naboer.

Vi tror på, at alle er interesserede i, at vi skal genoprette en balance i naturen, hvor der er bedre plads til bier og insekter, som dermed giver et mere rigt naturliv.

Da Hjørring kommune gav plads til mere vild natur i stedet for slået græs myldrede det frem med sommerfugle og bier. Helt konkret 10 x så mange svirrefluer. Næsten 4 x så mange sommerfugle. Og mere end dobbelt så mange bier. I Roskilde har vi sat hele eller dele af vores parker mere fri, og vi begynder at se resultaterne med en naturrigdom, der begynder at pible frem.

Dansk natur har brug for mere plads. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse.

Vi skal have alle områder med, hvis vi virkelig skal rykke – lige fra vores egne private haver til offentlige områder såsom rundkørsler, grøftekanter, skolegårde og parker.

Der findes allerede mange steder, hvor man kan få råd om omlægning af haven, og selv hvis man er glad for en velfriseret græsplæne, så behøver man jo ikke inddrage hele haven til vild natur, men hvis bare en del af haven bliver vild, så gør det en forskel.

Vi håber, at vi kan være med til at inspirere til, at man går i gang med sit eget haveprojekt, og så skubber vi politisk på, for at vi får endnu flere kommunale projekter realiseret.

 

Mogens Hallager

Medlem af byrådet for Konservative

Karim Arfaoui

Medlem af byrådet for Socialdemokratiet