Nulvækst er ansvarlig politik

 

keld-holm_452x640

Af Keld Holm, Formand – Roskilde Konservatives Vælgerforening.

Nulvækst i den offentlige sektor bliver uden tvivl et af valgkampens hotteste emner. Og Socialdemokraterne er, godt sekunderet af de øvrige socialistiske partier, allerede i gang med at fastslå, at nulvækst i den offentlige sektor vil betyde fyringer af titusindvis af offentligt ansatte.

Nulvækst betyder, at de samlede offentlige udgifter maksimalt må stige med løn- og prisudviklingen, så i udgangspunktet har den offentlige sektor det samme økonomiske råderum som hidtil. Det bør man huske, når man læser Socialdemokraternes påstande om massakre i den offentlige sektor.

Nulvækst vil tvinge såvel politikere som embedsmænd til at prioritere. Og det bliver under alle omstændigheder nødvendigt, når vi kommer på den anden side af 2020. Fordi der bliver langt flere ældre borgere over 70 år. 836.000 i 2020 i forhold til 670.000 i 2014.

Med en stort set uændret arbejdsstyrke vil den demografiske udvikling udfordre vort velfærdssamfund. Vil vi sikre vores ældre medborgere en anstændig alderdom og ordentlige vilkår, er prioriteringer inden for den samlede offentlige økonomi simpelthen en nødvendighed.

Med et samlet offentligt budget, der i 2015 udgør næsten 1.100 mia. kr., er der mange muligheder for at omprioritere uden at det går ud over de basale velfærdsydelser. Men man må forstå Socialdemokraterne og de øvrige socialistiske partier sådan, at der ikke kan spare så meget som én krone.

Jeg vil pege på to områder, hvor der kan omprioriteres og strammes op. Antallet af børn og unge i aldersintervallet 0-19 år falder frem til 2020 med godt 50.000. Der vil derfor ikke være behov for samme antal børneinstitutioner og skoler som i dag.

Det andet område er samfundets social- og beskæftigelsesindsats, hvor der hældes milliarder ud til – uden tvivl velmenende – uddannelses- og beskæftigelsesprojekter uden nævneværdige resultater. Hele dette område bør gennemgås med en tættekam. Her kan uden tvivl findes en hel del milliarder.

Prioriteringer i den offentlige økonomi er en nødvendighed. Det tilsiger den demografiske udvikling ganske klart. Og vi kan lige så godt tage fat på opgaven nu frem for at vente til efter 2020. Derfor er nulvækst et udtryk for en ansvarlig og fremadrettet økonomisk politik.